-->

Rh Fetal din sângele matern

Test prenatal non invaziv pentru determinarea Rh fetal din sângele matern

De ce este necesară testarea Rh fetal?

Din cele 20 de grupe sangvine cunoscute, doar câteva prezintă importanță medicală, fie pentru transfuzii, fie pentru incompatibilitatea materno-fetală în sistemul Rh(D). Este posibilă și incompatibilitatea materno-fetală în sistemul AB0, dar aceasta pune mai puține probleme, ba chiar, dacă este concomitentă cu cea în sistemul Rh, ar putea avea un rol protector și ar putea scădea riscul de incompatibilitate Rh de la 20% la 2%.

Dacă aveți grupa Rh negativ (aproximativ 15-20% din populație este Rh negativ), iar tatăl copilului are grupa Rh pozitiv, atunci copilul ar putea fi Rh pozitiv sau Rh negativ. Doar atunci când copilul are Rh pozitiv există un risc de incompatibilitate, prin transferul micilor cantități de sânge prin placentă către fluxul sangvin matern, precum și în timpul nașterii. Această întâlnire dintre globulele roșii ale fătului și sângele mamei va determina sistemul imunitar matern să producă anticorpi anti-Rh fetal. Imunizarea mamei trebuie rapid contracarată prin vaccinare cu produs de imunoglobulina uman, care impiedică apariția acestor anticorpi și protejează astfel sarcinile viitoare (de distrugerea globulelor roșii ale fătului, însoțită de anemie severă, icter și uneori chiar edem cerebral). Vaccinul se va administra și imediat după naștere, în primele 24-48 de ore. Dacă ați fost deja imunizată (de sarcini anterioare, avorturi, transfuzii cu sânge de grup Rh pozitiv), atunci vaccinarea este inutilă. Verificați Rh fetal și dacă este pozitiv, medicul va urmări cu grijă sporită titrul anticorpilor și evoluția sarcinii, iar după naștere bebelușul va fi îngrijit prin metode specifice. Dacă Rh fetal este negativ, atunci anticorpii materni nu vor ataca globulele roșii ale fătului.


Cum se face testarea Rh fetal?

Testul este o simplă analiza de sânge, care va fi trimisă în laboratorul specializat pentru extragerea fragmentelor de ADN fetal circulant în sângele matern și genotiparea Rh. Recoltarea se poate face cu maximum de acuratețe după săptămâna a15-a de sarcină (rezultatele obținute între săptămâna 11 și 15 pot fi neconcludente și trebuie verificate pe o nouă probă). Veți primi rezultatul analizei după un interval de 10 zile lucrătoare. Rareori, chiar și după săptămâna a 15-a, poate fi nevoie de repetarea recoltării, din motive ce țin de tehnica de extragere a fragmentelor mici de ADN fetal.

Puteți citi broșura pentru pacienți aici:

Rh fetal din sânge matern

 

SYNLAB Romania | Bulevardul Tudor Vladimirescu nr.45, sector 5, Bucuresti | Call Center 021.9087 | E-mail info.ro@synlab.com

Vrem să ne asigurăm că vă bucurați de navigarea pe site-ul nostru și de a avea o experiență plăcută. În acest scop, acest site web plasează „cookie-uri” pe computerul dvs. pentru a colecta informații despre utilizarea dvs. de către site-ul nostru. Vă rugăm să faceți clic pe butonul OK pentru a accepta utilizarea cookie-urilor pe acest site web.